Maria-Thérèse Sommar, fotograf, författare och frilansskribent. Ej körkortsfoto!

Monday, November 14, 2011

Happy Birthday Lena Gedin! / Grattis på födelsedagen Lena!

Lena Gedin
Lena Gedin, photo by Maria-Thérèse Andersson

[scrolla ned för svenska / scroll down for Swedish]

Can you believe this woman turns 80 today? I took these portraits (and many more) of her about a week ago. Her name is Lena Gedin, she is a translator and mostly known for translating the Harry Potter books into Swedish but she translates a lot from French as well. Oh and her mum was pals with Astrid Lindgren back in the day and the character of Madicken was based on said mother.

Lena just finished proofreading one of her translated manuscripts at 3 o'clock this morning. Me, I thought I did well for working until 1 and even posted ugly pictures of myself on Facebook to prove it. Kind of gives me hope for the future; perhaps working as much as I do now, or more, will actually mean I'll look that good when I'm 80 rather than making me look like I am 80 toward the end of this very busy week! To proceed with the namedropping; Lena and I have a friend in common who is a Swedish writer, Bodil M, and she has told me to stop with the comparisons, as in, never to compare things in general. I will hereby stop with the comparisons and simply say Happy Birthday to the incomparable Lena Fries-Gedin.


Kan ni fatta att denna kvinna fyller 80 år i dag? De här porträtten, och många fler, tog jag för någon vecka sedan. Hon heter Lena Gedin, är översättare och mest känd för att ha översatt Harry Potterböckerna till svenska, men hon översätter även mycket från franska. Jo, och hennes mamma var polare med Astrid Lindgren då det begav sig och var förebild för Madicken!

Lena blev precis färdig med att korrekturläsa ett manus klockan 3 i natt. Jag tyckte jag var bra som höll på till klockan 1 och lade även ut fula bilder på mig själv på Facebook för att bevisa det. Det här ger mig lite hopp för framtiden: Om jag fortsätter att jobba på så här mycket, eller mer, kanske jag kommer att se lika bra ut som hon när jag är 80 i stället för att, som jag tänkt nu, jag kommer att se ut som jag är 80 i slutet av denna väldigt intensiva jobbvecka. För att namedroppa ytterligare så är en av Lenas och mina gemensamma vänner en svensk författare vid namn Bodil M och hon har sagt till mig på skarpen att jag inte ska hålla på och jämföra, alltså i allmänhet. Här slutar all jämförelse och jag säger grattis till den ojämförliga Lena Fries-Gedin på födelsedagen! Lena Gedin photo by Maria-Thérèse Andersson
Lena Gedin, översättare
Bodil Malmsten
Share:

6 comments

Skatan said...

Nuuu förstår jag ditt "svammel" :-) inne hos mig i din kommentar på den fåniga Astrid Lindgren-debatten som just nu förs. Det var den här vackra 80-åringen, Lena Gedin, du skrev om. Ja, hon ser verkligen ungdomlig ut ... men det är ju du som är fotografen också (måste tänka på att anlita dig om jag vill bi avporträtterad) Jag tycker också att din vän, Bodil M, ser oförskämt ung ut, som rena "jäntungen" om du frågar mig. Nu höll jag på att slinta med fingrarna och skriva "jämtungen" ... men det hade ju passat det också.

Kram på dig och hoppas att du kan coola ner lite ... men vi är alla olika och har olika rytm och takt ... så vi som uppmanar dig till att lugna ner dig, är kanske bara avundsjuka :-)

Kram igen!

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com said...

Haha... Verkar inte jag lugn och sansad? Hela tiden? ;)

Alla ska bli avporträtterade av mig, tycker jag.

Sedan har jag faktiskt missat att det är någon Astrid Lindgren-debatt men det verkar ju lite korkat att skylla ett samhälles och en tids åsikter på en viss person. Men så kan man ju göra t.ex. för att väcka intresse för sin egen person, i brist på annat, kanske. Säger jag nu utan att veta så mycket om vad det gäller.

Snap said...

Lovely portraits of a beautiful woman.

Unknown said...

Happy birthday to Lena!!!

xo Mary Jo

Tammie Lee said...

ah, Happy birthday today and every day! I would have thought Lena is SO VERY much younger!

enjoy your longer autumn and later winter! we have snow already.

Anonymous said...

She does look much much younger! Grattis på f-dagen till henne!

© Copyright © Maria-Thérèse Sommar unless otherwise noted.
Blogger Template by pipdig