Maria-Thérèse Sommar, fotograf, frilansskribent och författare.
Ej körkortsfoto! Ej fotostudio.
No ID / passport photos. No studio.

Saturday, February 27, 2010

A Sense of Place, a photographic essay / Känslan av en plats, en fotografisk essä

I normally write the English text first in my blog posts and then the Swedish version, but today I am a guest blogger for The You & Me Show, so English speakers hurry there!
I normala fall skriver jag engelska texten först i mina blogginlägg och därefter på svenska, men idag gästbloggar jag på The You & Me Show så den engelska texten hamnar där. Ta en titt på deras fina blogg; klicka här! Nedan följer min text på svenska.

Känslan av en plats

Jag har funderat över ord som plats och hem. Vad är egentligen en plats? Finns det icke-platser? Här är några av mina tankar tillsammans med mina fotografier.


Vi skapar platser genom att välja ut en bit av det som omger oss och ta det i besittning, namnge det. Vi kanske kallar det London, din lägenhet, soffan eller hemma. En plats har sina egna karaktärsdrag och går att skilja från andra platser.


Hemma. Är hemma en plats eller är det mer en känsla? På sätt och vis är hemma en plats och borta allt annat, men vad är det som gör att man kan känna sig hemma på flera olika platser? Finns det alltid ett hem som är mer sant och äkta?


Konceptet "hem" är något jag ofta vill undersöka med mina fotografier. Jag skapade detta självporträtt genom att föra samman fotografiet på mig med bilden av en vägg i Rom. Jag tänkte på platser jag besöker, hemifrån, och undrade om jag på något sätt lämnar kvar ett märke på de platserna på samma sätt som de lämnar avtryck i mig. Jag tänkte på symmetri och att vara halvt där, halvt här.


En plats omges inte alltid av en fysisk gräns. En plats kan skapas genom att lyssna på musik för att stänga ute resten av världen; en plats kan skapas mellan människor.


Vi skapar bärbara platser. Fickor, bärbara datorer, väskor - alla kan innehålla ett universum i miniatyr av de viktigaste sakerna man behöver, en pytteliten ersättning för ett hem, en plats att känna igen.


Håll en fjäril i din hand och även handen förvandlas till en plats.


art photography, konstfoto, konstfotograf, photographic essay, butterfly, birds, hand

© Maria-Thérèse Andersson 2010
Share:
© Copyright © Maria-Thérèse Sommar unless otherwise noted.
Blogger Template by pipdig