Maria-Thérèse Sommar, fotograf, författare och frilansskribent. Ej körkortsfoto!

Saturday, November 21, 2020

Om suckulenter, Haworthia cooperi och en ödla på en balkong i Rom i pestens tid

Suckulenter i arrangemang inspirerat av Alice i Underlandet

Det började helt oskyldigt med att jag stal en bit av en suckulent på balkongen i Rom i september. Ingen hade vattnat på länge, för hotellet hade inte råd med städhjälp pga pandemin. Jag vågade åka endast eftersom jag redan hade varit väldigt sjuk i covid-19 (trots stor försiktighet). Här nedan är suckulenten på balkongen och hemma hos mig. Mer färg, men för mycket vatten och för näringsrik jord, tror jag.Balkongen: 

Maria-Thérèse Sommar, www.afiori.com, afiori, fotograf, Rom, Roma

De enda som bodde på det annars övergivna hotellet var jag i en något dammig svit på ett kyrktak och en ödla i en kruka på balkongen, den skvatt vä (ångermanländska) / freaked (engelska) när jag började duscha en halvdöd pelargon och gömde sig länge bakom ett hörn. Kom inte ens fram när jag åt miniatyrbakelser och drack bubbel. På den stora huvudgatan nedanför var det nästan helt tyst eftersom detta utspelade sig i pestens tid 2020. Ibland kändes det som de enda individerna i Rom var jag, ödlan och pianisten som då och då satt med munskydd och spelade nere på gatan. 


I alla fall tog jag med mig ett suckulenthuvud hem, eftersom det annars är ganska fullt av italienska citrusträd i min lägenhet och jag behövde något smått. Först gick det bra, men jag vattnade för mycket och den föll isär. Jag googlade vad jag skulle göra och upptäckte att suckulenter gör kloner av sig själva om man bara låter bladen ligga 😮 Detta bekräftades av blomsteraffären runt hörnet. Och en miniatyr växte fram.


Plötsligt googlade jag "Haworthia cooperi" på nätterna och funderade på om jag skulle våga beställa en dyr en från Ukraina eller Polen, med risk för minusgrader och tullavgifter. Conophytum calculus är på väg till mig i fröform från Serbien och jag har beställt pyttesmå sticklingar via "Gulliga plantor" på Instagram (alias Julia i Skellefteå) och Facebookgruppen "Suckulenter i Sverige".


Faktiskt lyckades blomsteraffären runt hörnet skaka fram Haworthia cooperi till mig (nedan), med genomskinliga, tjocka blad och igår kväll gjorde jag mina första suckulentarrangemang! Väntar fortfarande på att romerska suckulenten vol. 2 ska gå att plantera. Det är lite sci fi. Finns även suckulenter som ser ut som kaniner, delfiner, stenar, bollar och torkade lerhögar med hajfenor. För liksom varför inte. Jag gillar dem för att de är så konstiga och längtar tillbaka ganska mycket till balkongen med suckulent, pelargon, bakelser och ödla.

haworthia cooperi i Härnösand, Sverige

Suckulentarrangemang fotade med mobilen i novembermörkret mot min guldiga vägg. Hade inte koll på exakt hur pyttesmå de flesta var, så jag ställde dit ett rådjur i miniatyr för bättre ... proportioner.Planterade i ljuslykta med glittersmink på jorden. På kaninbrickan ligger en otroligt vacker liten sked som min moster hade.Share:

1 comment

רוחמה בן יוסף said...

Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt att jag har äktenskap i sex år nu med ingen barn som läkaren sa att jag har ett lågt antal spermier så min fru ber om skilsmässa, hon var sjuk och trött på att ha varit med mig jag försökte allt mitt bästa men ingenting fungerade jag trodde att jag inte skulle träffa henne igen förrän jag träffade en gammal vän av mig som berättade om en trollkarl som heter Dr. Igbinovia, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig att min fru skulle återvända till mig inom tre dagar om jag bara var redo att betala de skatter som jag samarbetar med honom i bara en dag och han förberedde ett älskande och medicin för mig och den sista Han sa till mig att min fru kommer tillbaka. väldigt lustigt på morgonen kom min fru gråtande och bad om förlåtelse och sa att det var djävulernas arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag kunde inte föreställa mig det, men så snart jag var färdig med att skriva, två månader senare fru blev gravid det var som ett mirakel så håll inte din skam han gjorde det för mig och jag tror att han också kan göra det åt dig. Om du behöver hans hjälp kan du kontakta hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp eller Viber eller ringa honom nu: +2349071864129 Dr.Igbinovia behandlar också: Infertilitet, HIV / AIDS, HERPES 1/2, CANCER, Hepatit B, Om du vill bli gravid

© Copyright © Maria-Thérèse Sommar unless otherwise noted.
Blogger Template by pipdig