Maria-Thérèse Sommar, fotograf, frilansskribent och författare. Ej körkortsfoto!

Friday, July 24, 2015

Därför vill jag inte känna dig på facebook längre

(ett inlägg som jag skrev på Facebook som lästs av många, många tusen och till min glädje bara möttes av otrevligheter från två personer som jag inte ens kände)

På facebook vill jag känna personer som till exempel är kreativa, roliga, konstnärliga, djupsinniga, påhittiga, allvarliga, öppensinniga, snälla, som har något udda specialintresse och så vidare. Så är också en stor del av min facebookkrets.
MEN. Nu är det dags att göra en kraftig rensning, för det känns som en hemsk tyngd så fort jag gått in på facebook den senaste tiden, och jag har allt mindre lust att vara här, för alltför många som jag känner delar länkar till nazistsidor (av misstag! Vi visste inte att det var en vit makt-sida, det var bara på skoj - etc) och kläcker ur sig rasistiska vidrigheter.
Det enda som är bra med den där opinionsundersökningen där SD uppmätts till näst största parti är att man tydligare ser vad folk går för och vilka som har mycket mörka, otäcka åsikter och gärna drar både förhastade och felaktiga slutsatser som kokas ned till ett behagligt "vi och de", något att verkligen hålla sig i när det blåser i stora världen, den som finns där utanför naveln.
Men självklart är ingen rasist, nej, nej, man bara förstår varför så många röstar på SD och länkar till sidor som Motgift, där man bland de hårt vinklade, illa skrivna "nyheterna" kan läsa saker som att det går att ordna pizza utan invandrare, för tyskarna har tränat i ugnarna i koncentrationslägren. Superkul! I varje så kallat skämt bor en sanning och jag begriper inte hur fullständigt korkat och ondskefullt historie- och empatilösa många människor är. Människor som tyvärr inte skulle förstå föregående mening ens om de klarade att avkoda den.
Fattar ni hur vidriga ni är och vilka fullständigt fruktansvärda åsikter och handlingar ni håller med om? "Ja men jag menade inte" - nej, det duger inte. Det duger inte alls. Läs om andra världskriget, läs lite annan historia, se en film om du inte orkar läsa, skaffa dig lite empati. Skaffa något bättre att göra än att surt mumla att du fattar att allt fler röstar på SD och man får ju inte ens säga negerboll längre - nej, det får man inte, för det är en nedsättande idiotsak att göra. (Se referenserna nedan.)
Det jag förstod redan på förskolan håller på att dras till sin spets - att det finns tänkande människor och så finns det korkskallar som det inte är värt att resonera med. Det går inte att tvinga någon att vare sig bli mer empatisk, få självinsikt eller bättre förstå analytiska resonemang. Det går inte att själv gå under och stånga pannan blodig, även om det är viktigt att det finns motstånd och motvikter, men jag ORKAR INTE MER.
Hej då rasister (som inte finns, för ingen är ju rasist!)
Hej då folk som bara, bara gnäller utan att försöka bidra med lite ljus själva eller vara konstruktiva
Det här kommer att gå etappvis, för tyvärr är mängden smygnazister och vardagsrasister som jag inte har mycket gemensamt med men känner på nätet otroligt mycket större än jag trodde och jag måste koncentrera mig på människor jag känner och gillar på riktigt, eller har mer gemensamt med.
Därför kommer här några råd och lästips, som jag vet att de personer det gäller inte kommer att ta till sig av, men ändå:
* Res lite.
* Läs litegrann.
* För varje gång du känner dig bitter och vill anklaga invandrare för något - tänk i stället ut en bra grej du själv kan göra och gör den.
* När du rasar över halalslakt - läs det här och ta en funderare över vad du själv äter och stödjer: http://vardagsrasismen.nu/…/nej-halalslakt-ar-inte-varre-a…/
* När det gäller brottslighet och bråk, fundera på vilka bristande strukturer i samhället och hos individen de kan ha med att göra, och som ett andra steg, gör något konstruktivt åt det. Gå med i en frivilligorganisation som hjälper brottsoffer, eller något annat bra, eftersom du bryr dig så mycket om det som är snett i samhället.
* Fundera på, rent allmänt, hur du kan göra ditt eget liv bättre.
* Läs här om varför man faktiskt inte ska säga negerboll:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article10654572.ab
* Läs här om varför det inte är så fult av mig att säga korkskallar:http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lag-iq-ger-fordomar/
* Här står exempel på sidor som man inte vill dela "av misstag" på facebook och varför, om man nu inte är rasist och står för det:http://www.politism.se/…/rasistiska-sajter-du-inte-vill-r…/…
* Lär dig lite om källkritik; det är användbart inom så många områden i livet, för vem vill bli riktigt blåst?
Det här är nog exakt allt jag orkar säga, även om jag hoppas att du ifrågasätter vartenda litet vardagsrasistiskt uttalande du hör, för de är garanterat många, och jag tror att just de små fega, halvursäktade uttrycken är de som mest bidrar till det stora och fruktansvärda, eftersom de utgör den stora massan.
Share:
© Copyright © Maria-Thérèse Sommar unless otherwise noted.
Blogger Template by pipdig