Maria-Thérèse Sommar, fotograf, frilansskribent och författare. Ej körkortsfoto!

Saturday, September 6, 2008

Maria-Thérèse Andersson of www.afiori.com Interview by Julochka, Swedish translation, svensk översättning av intervjun

Original text published here at Julochka's blog Moments of Perfect Clarity (julochka.blogspot.com) 2010-09-07.
Swedish translation:jag snubblade in i maria-thérèses etsybutik afiori för länge sedan. därifrån hittade jag in i hennes blogg (jag älskar att hon skriver sina inlägg på både engelska och svenska). vi har utbytt kommentarer och mail och facebookuppdateringar rätt länge nu och det känns som om hon är en gammal vän, trots att vi aldrig träffat varandra. jag skickade intervjufrågor till henne för några veckor sedan och nu har jag äntligen hennes svar. jag tycker verkligen de var värda att vänta på och hoppas att ni kommer att hålla med... (alla bilder är hennes och många finns som olika produkter i hennes etsybutik)

Ibland kan det vara svårt att leva ett kreativt liv (och inte ge upp och jobba i ett tråkigt bolagshelvete i stället), hur får du det att fungera?
Jag har alltid varit väldigt kreativ. Det är som en kraft inuti mig som inte går att stoppa. Nu har jag aldrig befunnit mig i något bolagshelvete men jag gick i skolan och på universitetet i många år och har också försökt jobba som lärare. Då såg jag till att få med så mycket kreativitet som möjligt i jobbet och på nätterna gjorde jag saker till mig själv och folk jag känner. Om det är pengar du pratar om tycker jag inte det är så mycket svårare att jobba konstnärligt på heltid än att ständigt vara den yngsta och senast anställda lärarvikarien när det är ekonomisk kris. Att starta www.afiori.com är bland det bästa jag gjort för min egen del.


Vad gör du för att slappna av när du är stressad?
Ingenting. Ärligt talat vet jag inte hur man slappnar av men jag vet att jag måste lära mig det. En sak som hjälper är att se actionfilmer. Ju fler explosioner, desto bättre. Jag antar att jag känner mig lite avslappnad i jämförelse när jag ser någon annan som är i en extremt stressig situation med explosioner och biljakter. Det här låter ju tragiskt. Allvarligt talat, om någon kan lära mig hur man slappnar av så vore det bra.

Du gör de mest fantastiska fotografiska collage utan att använda Photoshop. Kan du dela med dig lite av hemligheten?

Tack för det! Foto är en sak och collage en annan. Jag har alltid tyckt om att jobba med händerna och med papper. För att göra det här collaget, Find Your Wings, skrev jag ut ett foto som jag tagit på några rosa blommor. Jag målade på fotografiet med akrylfärg, skrapade bort färg, skrev ut ett gammalt porträtt på genomskinlig plast, handkolorerade det lite och satte fast det i färgen, lade till riktiga blad, målade lite till, skrapade bort färg och scannade in allt när det var klart. Många av mina collage kommer ur mina egna illustrerade dagböcker och sedan använder jag dem som omslag på anteckningsböcker som jag säljer.


Vad gäller fotografering: jag hade ett eget mörkrum när jag var liten och lärde mig traditionella mörkrumstekniker, så jag har en tendens att tänka på negativ snarare än lager och jag föredrar det fotografiska – att lägga märke till ljus, skuggor och utgångsläge – framför att göra alltför mycket i efterhand i datorn. Det finns så många kreativa sätt att fotografera.

Den huvudsakliga anledningen till att jag inte skaffat Photoshop är att det är dyrt, men nu kan jag känna att jag är lite emot det, helt enkelt eftersom jag inte skulle känna mig lika kreativ om ett program hjälpte till för mycket. Jag säger inte att Photoshop är dåligt eller att andra inte borde använda det, inte alls, men jag tror det är lätt att förlita sig för mycket på Photoshop.
Jag använder andra program för att förändra eller sätta ihop bilder men då är det program som är väldigt enkla och gratis. Ett av dem följde med min scanner..! Jag gillar också att skriva ut fotografierna som jag nämnde ovan och fysiskt förändra dem.

Vilken är din drömkamera (om pengar inte spelar någon roll)?

Den skulle ta jättestora fotografier utan brus och den skulle ha ett väldigt flexibelt objektiv. Den skulle vara mindre och lättare än kameran jag har nu (som räknas som en av världens minsta digitala systemkameror men den är ändå tung att bära och hantera en hel dag för två små händer). Den skulle fokusera jättesnabbt i autoläge och aldrig gå sönder. Och den skulle ha någon sorts skal så att jag kunde byta färg på den. Kanske kunde den ha vingar också och flyga bredvid mig och på nätterna kunde vi sitta och se våldsamma filmer tillsammans.

Vilken är din favoritsemesterplats?

Rom, London, Florens, Paris, en strand i Frankrike, mammas hus och att äta våfflor utanför min mosters hus på hennes berg.


Kan du förklara den sanna innebörden av fika?

Fika är en jättebra sak. Här i Sverige kan man fråga en kompis om den vill gå och fika. Det betyder att man träffas på ett café, tar något att dricka och en bit kaka, något sött till, och så pratar man och umgås ett tag. Man kan också fika ensam. Fika är både ett substantiv och ett verb; fika är sakerna man äter och dricker och också ordet som beskriver vad man gör. Fika är socialt väldigt viktigt. Om någon kommer hem till en och man inte bjuder på fika kommer besökaren att tro att man är lite galen eller åtminstone väldigt oförskämd.

Vad tycker du är det bästa med att vara din egen chef?

Världen verkar rimligare nu. Jag har aldrig förstått varför någon annan skulle bestämma över mig.

Vad är det svåraste med att vara din egen chef?

Alltså min chef är galen! Hon tvingar mig att jobba hela tiden utan semester. Visserligen fick jag åka till Paris för ett tag sedan men hon krävde att jag skulle ta nio hundra fotografier och prata med gallerier medan jag var där. Visst tar hon med mig ut och fikar ibland och jag kan sova till tio på morgonen, men hon väntar sig att jag ska göra precis allting, till och med bokföring. Ändå måste jag säga att jag verkligen gillar mitt jobb.

Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Natt.

Du har jobbat mycket med modellfotografering den senaste tiden. Är det roligt att bredda verksamheten till att ta porträtt också eller är det lite läskigt?

Vill du veta en hemlighet? afiori kommer snart också att ha en kollektion fotosmycken och väggalmanackor! Jag har faktiskt ägnat mig mycket åt porträttfoto tidigare men av någon anledning tänkte jag inte på att ta med det i mitt företag förrän en blivande brud frågade om jag kunde fotografera ett bröllop. Jag tycker bara det är läskigt med skogar fyllda av mördare och björnar. När det gäller jobb och kreativitet är jag totalt orädd.


***
tack, maria-thérèse!
det här var absolut värt att vänta på!
så mycket inspiration.
du får mig att vilja ta vara på mitt kreativa jag och bara vilja tro och lita på henne.


Interview by Julochka, translated by me. / Intervju av Julochka, översatt av mig, Maria-Thérèse Andersson.
Share:
© Copyright © Maria-Thérèse Sommar unless otherwise noted.
Blogger Template by pipdig